Bivaklama
BİVAK YAPARKEN
Bivaklama doğada çadır dışında konaklamaya denir, planlı ve plansız olmak üzere iki çeşidi vardır. Planlı bivaklar için özel olarak tasarlanmış torba bulunur, dağcıların kısalta kısalta söylemesi sonucu bu bivak torbası zamanla bivak adını alır ve genellikle de bivak denilince akla hemen bu torba gelir.
plansız bivaklarda geceyi geçirmek için karda isen kar mağarası kazar içinde oturursun, ormanda ya da başka bi yerde isen de kuytu bi köşe bulur kendini soğuktan ve rüzgardan korursun. Asla uyumazsın, sadece geceyi geçirirsin.
Planlı bivakta ise, hızlı bir faaliyet planlamıştır. Yanında ağır bir çadır götürmek yerine bu bivak torbasından götürür, tulumunla içine girer geceyi öyle geçirirsin. Mesela, yağmur ve rüzgar geçirmeyeyim derken içerideki havayı da dışarıya atmaz ve böylece çok gibi terleyip tulumunu da ıslatabilirsin. Etrafınızı çalı çırpıyla çevirmelisiniz.
Eğer durumunuz uygunsa esneyin ve gevşeyin.
– Eğer bivak yaptığınız yer sadece oturmaya uygunsa, lokal donma riskini azaltmak için sürekli pozisyonunuzu değiştirin. ( Böylece vücudunuzun farklı bölgelerindeki kan dolaşımını kısıtlamamış olursunuz.)
– Bacaklarınız eğer aşağıya doğru sarkıyorlarsa bir askı ile bacaklarınızı destekleyin.
– Eğer lokal donma ve/veya hipotermia riski yoksa uyumaya çalışın.
– Lokal donma ve/veya hipotermia riski varsa ne olursa olsun uyumayın. Bacaklara, ayaklara ve ayak parmaklarına masaj yapın.
– Bivak torbasının içindeyken mum veya Esbit ocağı gibi bir şey yakarken torbayı yakmamaya ve içeride hava dolaşımı olmasına dikkat edin.
– Sıvı kaybınızı karşılamak ve böylece lokal donma ve hipotermia riskinizi azaltmak için mutlaka sıvı alın. Elektrolitli içecekler özellikle daha sonraki performansınıza da olumlu etkide bulunacaklardır.
– Eğer varsa kuru iç çamaşırı ve çoraplar giyin.
– Eğer bivak torbanız nefes alamayan bir kumaştan yapılmışsa içerideki su buharının dışarı çıkabilmesi için mutlaka bivak torbasını havalandırın. Buna rağmen içerideki eşyalarınız nemleneceğinden bazı eşyaları çantanızın içinde koruyun.
– Eğer bivak torbanız nefes alamayan bir kumaştan yapılmışsa mümkün olduğunca dış kumaşı su geçirmez bir malzemeden yapılmamış tüy dolgulu malzemeler kullanmayın.
– Mümkünse ıslak giysilerinizi tulumun içine alarak ya da kuru giysilerinizin üzerine giyerek kurutmaya çalışın.
– Eğer çok nemli değillerse meslerinizi çıkarmayın fakat ayağınızdaki kan dolaşımını sağlamak için mutlaka bağcıklarını gevşetin. Bazı ekstrem durumlarda bivak torbasına ayakkabılarınızla girmeniz gerekebilir. Bu durumlarda da ayakkabılarınızın bağcıklarını gevşetmeyi unutmayın.
– Partnerinizin durumunu ara sıra kontrol edin. Neşelenmeye çalışın.
– Unutmayın günün en soğuk zamanı gün doğumunun hemen öncesidir.
– Eğer her hangi bir şekilde düşme riskiniz varsa emniyet kolonunuzla emniyete girin.
– Hava koşullarının ne kadar kötü olma şansı varsa kendinizi daha rahat bir bivak yeri hazırlamaya o kadar zorlamalısınız. Böylece hem zaman daha çabuk geçecektir hem de hareket sizi ısıtacaktır.