Doğada yapılan herhangi bir yürüyüşte temel unsurlardan en önemlisi ekip halinde yürümektir. Ekip düzeninin sağlanması, etkinliğin sonucunun başarılı geçmesi anlamındadır. Bu düzenin yürütülmesi için tek sıra halinde yürümek gerekmektedir. Ekibin tecrübeli kişisi en öne geçip rotayı belirler. Bu kişi ekip başıdır. Ekip başı rotayı belirlemek, molaları ayarlamak, yürüyüş temposunu düzenlemek ve yürüyüş sırasında alınması gereken kararları vermekle sorumludur. Ekip başının arkasında acemi, erken yorulacak ve çok yavaş giden kişi veya kişiler vardır. Ekip başının yürüyüş temposunu bu kişilere göre vermesi tempoyu ortalama olarak ayarlamasına yardımcı olur. Ekibin arkasında ve son gelen kişisi vardır. “ARTÇI” denilen kişi, ekibin sonunu ayarlayıp, olumsuzlukları ekip başına bildirir.
Yürüyüş halindeyken bağırma, türkü söyleme ve gürültü yapılması tehlikeli sonuçlar doğuracağından ekip sorumluları bu konuda uyarılarda bulunurlar. Yürüyüş sırasında her katılımcının sırtında kendi ölçülerine uygun olan sırt çantası bulunmalıdır. Sırt çantaları mevsimine göre taşınmalıdır. Taşıyacağı sırt çantasında, koşullara göre malzemeler taşıyıp günlük kullanmalıdır. Çantasının içinde, etkinlik boyunca taşıyabileceği en az bir litre su, iç ve dış giysiler, bere, gözlük, düdük, altimetre, (yükseklik ölçer), eldiven, yağmurluk, çorap, ilaçlar vs. bulundurmalıdır. Bir doğa yürüyüşçüsünün yürüyüş sırasında seçeceği giysiler. Yünlü veya yün-sentetik karışımı olup, pamuklu kumaşlar olmaması daha doğru olacaktır.
Yürüyüş sırasında molalar her 50 ila 60 dakikada bir olmalı ve molalar 10 dk’yı geçmemelidir. Ya da 30 dakikada bir veya iki dakika sürelerle verilen molalar daha iyi bir tempo sağlamaktadır. Molalarda giysileri değiştirmek, su ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için uzun molaları seçmek gerekir. Kısa molalarda amaç dinlenmek veya ihtiyaçları karşılamak değildir. Sadece performansı yani nefesi düzenlemektir. Yürüyüş sırasında ekip başı, fazla inişli çıkışlı rotalardan yürütmeyip daha ziyade irtifa kaybetmeden yan yürüyüşler ve çıkışlarda zig zaglar çizerek yürütmelidir. Bu yürüyüşlerde, hareket halindeyken yere basılacağı zamanlarda rotanın üzerindeyken basacağınız zemine dikkat etmelisiniz. Yan geçişlerde zeminin kontrolünü yapmak gerekir. Bu tip yürüyüşlerde ayakkabı tabanının basılmasında ayakkabının kalitesi önemlidir. Yürüyüş sırasındaki yiyeceklerin seçiciliği kesinlikle çöpü az olan ve doğada yok olacak ve hemen tüketilmesi göz önüne alınacak yiyecekler seçilmelidir, yürüyüş esnasında yiyecek kullanılması ufakta olsa tehlikelerin habercisi olacağından dikkatli olunması ekip liderleri tarafından bildirilir.
Yürüyüşün temeli adım atmaktır. Bir adım bir adım derken hiç fark etmeden bir kaç kilometre gittiğinizi fark edeceksiniz. Adım atmanın belirli bir tekniği olduğunu unutmamak gerekir. Yüksek oranda bir enerji tasarrufu ve güvenlik içerir. Ayak kilitleme yöntemi vardır yürüyüşlerde. Yönteme göre birinci adım atılırken ayak sağlam basılınca, arka ayak sürüklenircesine çekilir. Yukarı kaldırılır. Bu sırada öndeki ayak üzerinde dik yükselerek ayak dik hale getirilir. Bu yöntem zor gelirken, bir süre sonra refleks olarak yapmaya başlanır. Güvenlik ve rahatlama sağlar. Yürüyüşte güvenliğin sağlanması önemlidir. Müzik dinlemek, yiyicek yemek, bağırıp çağırmak tehlikelidir. Doğada yürümek ciddi ve zevkli bir iştir. Doğa dikkatsizliklerden ve onu küçük görenlerden hoşlanmaz. Zevk alarak ve doyarak dikkatli yürümeniz gereklidir.
Yürüyüş sırasında baton (teleskopik) kullanmak dengeyi sağlamakla beraber yürüyüşü kolaylaştırır. Yükün bir kısmını kollara aktardığı için rahatlama sağlar.
Önemli Uyarılar :
– Yürüyüş güvenliğini sağlamanız için dikkatli ve düzenli yürüyünüz.
– Yürüyüşün belli bir temposu olmalıdır.
– Ayağınızın bastığı zemine dikkat ediniz.
– Yürürken, bağırmak, sigara içmek, müzik dinlemek düzeni bozar.
– Kaygan ve dik zeminlerde ikinci adım hemen atılmalıdır.
– Sırt çantanızı doğru yerleştirmeli ve denge kurallarına uygun olmalıdır.
– Verilecek mola süreleri fazla tutulmamalıdır.
– Molalarda ayaklar kalp hizasında veya yukarıda olmalıdır.
– Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumalısınız.
– Molalarda ısı kaybını önlemek için giysilerinizi acele giymelisiniz.
– Baş kısmı çok ısı kaybettiğinden berenizi kontrol etmelisiniz.
– Molalalar esnasında sıvı alımı sıklıkla yapılmalıdır.
– Çok sık ve uzun zaman alacak yemek molaları verilmemelidir.
– Yemek molasından sonra dik zemin üzerinde yürümek olumlu değildir.
– Molalarda, kullanılmak üzere pantolon acil ceplerinde peçete bulundurmak gerekir.
– Yürüyeceğiniz kişileri iyice belirlemeniz ve tanımanız gerekir. Tüm ekibin performansını bilmeniz gerekir
– Yürüyüş yaparken tek sıra halinde yürünmeli ve kontrollü olunmalıdır.
– Taş düşme bölgelerinde riskler fazla olduğundan tek sıra yürünüp ve taş düşüşünü gören kişi veya kişiler “TAş” diye bağırmalıdır.
– Kış yürüyüşlerinde kayalık bölgelerde veya kaya kenerlarında yürürken kar batmaları fazladır. Yürürken batmalar olacağından ayak kırılmaları, burkulmalar gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Biraz uzak durulmalı ve gerekirse rotayı değiştirmelidir.
– Karlı yürüyüşlerde tek sıra yürünüp,önde yürüyüp iz açmak zor ve yorucu olduğundan sürekli ekip değişmelidir.
– Dağ veya doğa yürüyüşlerinde tırmanırken değilde inişlerde kazaların daha çok olduğunu düşünürsek, yorgun ve bitkin olacağından katılımcılar dikkatsiz ve umursamaz olur. ınişlerde kesinlikle acele edilmemelidir.
– ınişlerde dikkatli inmek ve çantayı arkaya daha dik bırakmak gerekir parmak uçları öne geleceğinden rahatsızlıklar vermesini önlemek için kaliteli ayakkabı giymek ve bağcıklarını kontrol etmek gerekir
– Bir doğa sever kendine güvenip, her zaman örnek olarak sporunu yapmalıdır. Doğa sever, programlı ve prensipli olmalıdır. Etkinlik boyunca kullanacak malzemelerini bir gün önce kontrol edip sonra gitmelidir. Uyumlu, çözümleyici ve çevresini iyi tanımalıdır. Bilgilerinizden yeterli cevap alamadığınız zaman kaldığınız mevkiiden geri dönmesini bilin.