Çadır Seçimi Ve Özellikleri
Çadırlar, sırtımızda taşıdığımız evlerimizdir. Çadırlar sadece doğadaki diğer varlıklardan arınmış bir ortamda kalmamızı ve hava şartlarından korunmamızı sağlamaz, aynı zamanda, hiç tanımadığımız bölgelerde, huzurlu ve güvenli bir iç mekânda bulunma hissi de yaratır. Kimi zaman, fırtınadan kaçarken sığınacağınız ufak bir ada gibidir çadırlar. Sorun, doğaya çıkarken, yanınızda ne nitelikte bir ada bulundurmanız gerektiğidir. Bunun için çadır satın alırken kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. Çadırı çoğunlukla nasıl bir iklim koşulunda ve ne sıklıkla kullanacaksınız? Kamp yapacağınız noktaya kadar araçla ulaşma şansınız var mı yoksa az da olsa bir yürüyüş etabı içeriyor mu? Normal şartlarda çadırın kaç kişiyi rahat barındırmasını istersiniz? Bu ve buna benzer soruların cevapları, sizin nasıl bir çadıra ihtiyacınız olduğunu ortaya çıkartacaktır. Çok sert koşullarda konfor sağlayabilen bir çadır, belki de sizin aktiviteniz için aslında çok ağır ve gereğinden pahalı bir çadır olabilir. Yanılgılara düşmemenin yolu, tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu tespit etmekten geçer.
MALZEME ÖZELLİKLERİ
İç Çadır: Çok hafif ve soluyabilir bir naylon kumaştan yapılır. Tente üzerindeki havalandırma pencerelerinden su buharının gidebilmesi, iç çadırın dokusuyla doğrudan ilgilidir. Kullanılan soluyabilir kumaş, kondansasyonu (yoğunlaşma) en aza indirirken, çadırın güneşsiz ortamlarda dahi hızlı kuruyabilmesini de sağlar.
Çadır Tabanı: Tüm iklim koşullarında kullanılabilen çadırlardan, 3 mevsim kamp çadırlarına kadar bütün modellerin zeminlerinde, naylon kumaş üzerinde çok uzun ömürlü bir Polyurethane kaplama kullanılır. Bu kaplama, 3 metre su sütunu basıncı geçtiğinde, dünya normlarına göre ürün su geçirmez kabul edilir. Zemin kaplaması en az 5 metre su sütunu basınca dayanıklıdır. Su geçirmezlik zaman içinde kullanımla birlikte, belli bir oranda düşer. Bu ölçünün yüksekliği bir çadırın su geçirmezlik ömrünün uzunluğunu gösterir.
Dış Tente Kumaşı: Özellikle yüksek dağlarda ultraviyole ışınları son derece tahrip edicidir. İnsan derisi için dahi kavurucu etkisi olan bu ışınlar, naylon bazlı malzemelerin de ömrünü bir miktar kısaltır. Bundan dolayı güneşe karşı naylondan daha dayanıklı ve uzun ömürlü olan polyesterden yapılırlar. Kumaş poliüretan kaplamalıdır. Suyla temas edebilecek her yüzeye, en az 3 metre su sütunu basınca dayanıklı kaplama kullanılması gerekir. Çadırlarda kullanılan kaplamalar, çok düşük ısılarda bile esnekliğini kaybetmez, zaman içinde sürtünmelerle soyulmaz ve kumaştan ayrılmaz.
Çubuklar: Belki de çadırların en hayati ve kritik unsuru. Direk malzemesi olarak fiberglass ve özel alaşım alüminyum kullanılmaktadır. Fiberglas daha çok kampçılık çadırları ve ekonomik modellerde kullanılırken, Alüminyum daha fazla sağlamlık, hafiflik ve güvenilirlik gerektiren çadırlarda kullanılmaktadır. Çadır çubuklarında kullanılan alüminyum saf alüminyum olmayıp katkılı ve bir dizi ısıl işlemden geçmiş ve çadır çubuğu yapılmak için üretilen bir alüminyumdur. Bu alaşım çubuklar, çok sert havalarda yapılan kampların ardından bile formundan bir şey kaybetmez ve deformasyon ömürleri, diğer alüminyum çubuklarla kıyaslanamayacak kadar uzundur.
YAPISAL ÖZELLİKLER
Ağırlık: Eğer özellikle kilo vermek gibi bir kaygınız yoksa yalnız başınıza 2 kg’dan daha ağır bir çadır taşımanızın anlamı yoktur. Çadırınızı seçerken, portatif olması ve hafiflik kavramları göz önünde bulundurulmalıdır.
Su Geçirmezlik: Çadırlarda su geçirmezlik genelde zamanla ilgili değişken bir kavramdır. Kumaş arkası kaplama ve dikiş arkası bantlamada belli bir kalitenin altına inen firmaların çadırları, bir süre sonra satın alındığı gün ki kadar su geçirmez olamazlar. Çadır yapımında kullanılan polyester kumaştan daha uzun ömürlü kaplamalara ve dikiş arkası bantlara sahip oldukları için, çadırın emeklilik zamanı geldiğinde dahi tente hala su geçirmez halini korur durumdadır.
Dikişler: Çadırın ana konstrüksiyonunu oluşturan bölgelerde, fabrikasyon çift dikiş uygulanmıştır. Tüm dikişler ısıl bir işlemle, gerçek anlamda su geçirmez tüm giysilerde ve çadırlarda olması gerektiği gibi tamamen arkadan bantlanmıştır.
Bagaj: Bu ufak odacıklar, özellikle kötü havalarda büyük önem kazanırlar. Normal koşullarda dışarıda yapılması gereken bazı işler, olumsuz hava koşulları söz konusu olduğunda, dış ve iç kapı arasında kalan bu alanda yapılır. Temel işlevleri, fazla yükleri saklamak olan bu odacıklar, hemen hemen her çadırda değişik hacim ve geometri ile yer alır.
Kurulma Kolaylığı: Çadırların marka ve özelliklerine göre değişik kurulma yöntemleri bulunmaktadır. iç ve dış katları birbirine ilikli olan çadırlar tek seferde kurulurlar. Fakat genel olarak çift katmandan oluşan çadırlar ayrı ayrı bulunduğundan dolayı bu çadırların faaliyetler öncesinde pratiklik kazanmak amaçlı birkaç kez kurulup deneyim kazanılmasında fayda vardır.
Yanma!
Çadırlar, erime ısıları çok düşük olan ve doğal olarak çok kolay yanabilen naylon bazlı kumaşlardan yapılırlar. Çıplak alevler, mutlaka çadırın herhangi bir yüzeyinden uzak tutulmalı, hatta tercihen çadır içerisinde yanıcı hiçbir şey kullanılmamalıdır. Kimi zaman, zorunlu olarak çadır içerisinde ocak kullanılır ancak kesinlikle tehlikelidir. Çadır kumaşlarında yanma geciktirici bir apre (cila olarak kullanılan madde) vardır ve bu çadırın yanmaz olduğu anlamına gelmez, sadece olası bir yangın durumunda, size çadırı terk etmeniz için ciddi bir zaman tanır. Ancak, çadırda ocak kullanımının başka bir dezavantajı vardır ki, o da sürekli olarak ocak tarafından üretilen karbon monoksittir. Bu gaz renksiz, kokusuz, tatsızdır ve fark edilmesi zordur. En doğrusu, gerçekten zorunlu olmadıkça ve iyi bir havalandırma sağlamadıkça, yanıcı maddelerin çadır dışında kullanılmasıdır.
ÇADIRLARIN BAKIMI
– Her kullanım sonrasında, özelliklede nemli veya yağışlı ortamlardan sonra, ilk fırsatta çadırı tamamen açıp sererek kurutun. Uzun süre nemli veya ıslak bırakılan çadır, deforme olur hatta çürüyebilir.
– Çadırınızı temizlemek istediğinizde, yumuşak bir süngerle ve ılık duru suyla silin.
– Çadırınızı daha hızlı kurutmak yada sadece dış veya iç katı temizlemek istiyorsanız, iç çadır ve tenteyi birleştiren geçmeleri açarak 2 katı farklı işlemlerden geçirebilirsiniz.
– Çadırınızı toplarken, çubukları tente üzerindeki kanallardan çekerek değil, karşı taraftan iterek çıkarmanız gerekir. Aksi takdirde çubuklar birbirinden ayrılacak ve iş zorlaşacaktır.
– Çubuklarınızı orta noktadan, 2 uca doğru giderek katlamaya başlayın. Bu yöntem, çubukların içerisinde kullanılan elastik malzemenin deformasyonunu en aza indiren yöntemdir.
– Sürprizlere izin vermeyin. Her aktivite öncesinde, çadırınızı evde mutlaka kurun. Çubukların sağlamlığından, fermuarların çalıştığından ve çadır tentesinin çürümediğinden mutlaka emin olun. Çadırın son durumu ile ilgili, kaçırdığınız bir şey veya atladığınız bir nokta olabilir.
– Çadırı kuracağınız alanı, sert cisimlerden temizleyin. Çadırların zemininde kullanılan kumaş, son derece sağlam bir polyesterdir. Bu kumaş, olması gerekenden daha kalın esnek bir Poliüretan ile kaplıdır. Problem, gece rahat edememek ve çadırın iç alanını verimli kullanamamak olacaktır.
– Tente üzerindeki kanallarla çadır çubuklarının boyları milimetrik ayarlanmıştır. Çubukları kanallara sokmadan önce, bütün erkek ve dişi geçmelerin oturduğundan emin olun.
– Çadırın standart donanımında bulunan çubuk tamir parçasını mutlaka yanınızda taşıyın. Sizin veya yakınınızdaki bir kişinin şanssız günü olabilir.
– Hangi mevsimde veya ne tür bir coğrafyada kamp yaparsanız yapın, çadırınızı kurduktan sonra mutlaka yere kazıklarla sabitleyin. Her zaman en kötü koşulları kıstas alın.
– Doğada, özelliklede kurak bölgelerde, gölge bir mekana çadırınızı kurma şansı varsa bunu tercih edin. Ultraviyole ışınların doğrudan tenteyle temasını azaltmak, kumaşın ömrünü uzatacaktır.