logo

Çadır Kurulması

Çadır Kurulması

Eğer çadırınızı ilk defa kullanacaksanız kullanma talimatını iyice okuyunuz ve çadırı doğaya gitmeden önce mutlaka evde ya da bahçenizde kurunuz.

Çift katlı çadırlar iki ayrı gruba ayrılabilirler: önce iç tentenin kurulduğu çadırlar ve önce dış tentenin kurulduğu çadırlar. Önce iç tentenin kurulduğu çadırlar daha hızlı kurulabilirler. Ayrıca pollerle desteklenmiş iç tentenin üzerine gergi ipleriyle sabitleştirilmiş bir dış tentenin olması çadırı daha stabil hale getirir. Bu tip çadırların dezavantajı yağışlı havalarda çadırı kurarken ve sökerken iç tentenin ıslanabilmesidir.

Önce dış tentenin kurulduğu çadırlarda ise dış tente kurulduktan sonra içine girilmekte ve iç tente dış tenteye asılmaktadır. Bu çadırların kurulması daha zor olsa da iç tentenin ıslanma şansı yoktur. Bazı dizaynlarda çadırın iç ve dış tentelerini ayırmak gerekmediğinden kurma işlemi tek bir seferde yapılabilmektedir. Bu çadırların dezavantajları ise ıslak olabilecek dış tenteyle iç tentenin aynı yerde taşınması gereğidir.

Kamp yerinizi seçtikten sonra rüzgârın hangi yönden estiğini kontrol edin ve çadırınızı buna göre yerleştirin. Rüzgârlı ve yağışlı havalarda çadırınızı mümkün olduğunca kısa sürede kurmalısınız. Genelde kendi kendine ayakta durabilen dome çadırlarda çadır kurulduktan sonra en uygun yere yerleştirilir. Kurduğunuz çadırınızın sabitlemediğiniz zaman rüzgârda rahatça uçabileceğini unutmayın; hemen en az 4-6 noktasından zarar görmeyeceği ve uçup gitmeyeceği şekilde sabitleyin. Dış tentenin iyi bir şekilde gerilmesi de rüzgârda sallanmasını ve hatta yırtılmasını engelleyecektir. Eğer hava kötüyse ya da kötüleşme şansı varsa çadırınızı mümkün olan her yerinden kazıklarla sabitleyin ve gergi iplerinin hepsini kullanın. Kazıkların hepsinin sağlam bir şekilde yere girdiklerinden emin olun ve eğer çıkabilecek olanlar varsa bunları taşlarla sabitleyin. Kar veya buz üzerinde çadır kurmanız gerektiğinde ise durum farklılaşacaktır. Normalde kullanılan kazıklar bu zeminde işe yaramazlar. Yumuşak karda ufak alüminyum plakalar kara gömülerek ve kazma veya batonlar kullanılarak çadır sabitlenebilir. Sert kar ve buzda ise kazmalar ve bu iş için üretilmiş buz kazıkları kullanılmalıdır. Çadırı toplarken de kurma işleminin tam tersini yapmalısınız. Eğer dış tente ıslaksa iç tenteden farklı bir yere konulmalıdır. Rüzgârlı havalarda genelde çadırı toplamak için fazla zaman olmayacaktır. Bu durumlarda çadırın uçmaması için özel bir dikkat gerekir.

Çadıra Yerleşme ve Çadır İçi Düzen Senaryoları:

Çadırı kurarken ıslanmasın diye torbaladığınız çantalarınızı torbalardan çıkartıp, çadırın içine sallayın. Bir kişi hemen içeriye girip matları sersin. Ondan sonra sizde içeriye girin. Bu ilk anlar çok dağınıklık olur ancak yarım saat içinde toparlanır. Lüzumsuz şeyler tekrar çantanın içine koyulup çöp torbalı halde dışarıya ya da yer varsa ara tenteye bırakılır. Yemekleri gruplayın. Mesela ekmekler, kahvaltılıklar, akşam yemekleri vs. Sonra bunları ayakucunuza yerleştirin. Herkesin alanı kendi matı kadardır. Eşyalarınızı torbalı halde düzenli ayak veya başucunuza koyun. Ortalığı dağınık bırakmayın. Çadırda çakmak, çakı vb. ortak ve sık kullanılan malzemeleri tek bir yere koyun ve tüm partnerlerinize haber verin. Genel olarak çadır öyle bir yerleştirilmeli ki gece vakti elinizi attığınızda tak istediğinizi bulasınız. Ara tenteye ocağı, mutfak malzemelerini, suyu vb. yerleştirin; yerden kazanırsınız.

  • PAYLAŞ