logo

Dağda Enerji Kullanımı ve Çevre

Dağda Enerji Kullanımı ve Çevre

Enerji Korunumu:

Dağda enerjinizi korumanız çok önemlidir. Enerjimizi aldığımız besinlerden elde ederiz ve sırtımızda daha fazla yükle tırmanamadığımıza ya da yürüyemediğimize göre kısıtlı miktarda yiyeceğimiz vardır. Dolayısıyla da kısıtlı miktarda enerjimiz var demektir. Bu durumda enerjimizi daha verimli kullanabilmek için enerji korunumunu nasıl sağlarız sorusu gelir akla.

Dağda besinlerden elde ettiğimiz enerjiyi ısı kayıplarıyla gereksiz yere yitiririz. Isı vücutta dört yolla kaybedilir. Soğuk maddelerle temas yolu ile, rüzgar ile (konveksiyon), terleme – soluma yolu ile, vücudun açıkta kalan yerlerinden ışıma ile.

Bu yollarla ısı ( Enerji ) kaybının önüne geçebilmek için uygun şekilde giyinilir, diğer bir deyişle bu iş için uygun giyim malzemesi kullanılır.

Soğuk maddelere çıplak elle temastan kaçınmalı. Rüzgârlık (yağmurluk altı ve üstü giyilebilir).Özellikle soğuk havalarda vücudumuzda açık bölgelerin mümkün olduğunca az olmasını sağlarız.(Bere takmak, eldiven giymek gibi.)

Terleme yoluyla ısı kaybetmemek için ısıyı koruyabilen fakat bu işlevine karşılık olabildiğince ince olan giyim malzemelerini kat kat giyiniriz. Terlemeye başladığımızda üzerimizden bir kat çıkarır, üşüdüğümüzde ise bir kat giyiniriz.( bu malzeme listesinde de belirtilmiştir.)Bu nedenle yürüyüş sırasında giyinmek ve soyunmaktan üşenmemeli. Bizim en önemli amacımız terlemek olduğuna göre çıkışa üşüyerek başlamalıyız. Sonra ısındığınızı göreceksiniz. Molalarda üzerinize hemen bir şey alın ki eğer teriniz var ise soğumasın.

Tüm bunlar ısı kayıplarını önleme yanında hazırlanan sıcak sıvıların alımı, yitirilmiş bu enerjiyi telafi edecektir. Dağda günlük ihtiyaç 1.5 litreden 4.5 litreye kadar fırlayabilir. O halde bizim görevimiz bol bol sıcak sıvı almaktır. Dikkat edilmesi gereken, alınan sıvı çok sıcak olduğunda vücut onu kullanılabilir bir sıcaklığa indirmek için ayrıca bir enerji harcamaktadır. Alınan çok soğuk sıvı da vücut içi denge gereği hemen böbreklerden dışarı atılır yani vücut tarafından kullanılamaz. Bu durumda içeceğimiz sıvının sıcaklığı 50 derece civarı olmalıdır.

Ayrıca bu tür sıvılar besleyici de olmalıdırlar ve yürüyüş sırasında bulundurulması da iyi olur. Yatmadan (tuluma girmeden) önce iki bardak sıcak sıvı geceyi rahat geçirmemize yardımcı olacaktır. Çünkü almış olduğumuz enerji tulumumuza ısı yolu ile yayılacağından tulumunuz içindeki hava ısınacaktır.

Ayrıca yatmadan önce çiş ve kaka üşenmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde kasılan kaslar da oldukça ciddi enerji kaybına yol açmaktadır. Gece uyurken de bu ihtiyaçlarınızı gidermeye üşenmeyiniz. Dünyanın en iyi uyku tulumu bile yakıtsız çalışmaz. Siz tulumun içinde kendinizi ısıttığınıza göre yakıt yemek olmaktadır. Akşam yatmadan önce iyi bir ziyafet çekin.

 

Çevre:

Son olarak kampı toplarken arkamızda hiç bir şey bırakmıyoruz. Her çöp -biyolojik atıklar dahil -şehre geri dönüyorlar. Kesinlikle dağda yakılmıyorlar. Ayrıca dağda kamp ateşi yakmıyoruz. Çünkü bunun doğaya zararı büyük ve orman yangını riskini arttırıyor. Ayrıca uzaktan bu ateşi, görenler yardım istiyoruz sanıp gereksizce gelebilirler. Jandarma tarafından tutuklanma tehlikesi de cabası.
Tuvalet kâğıdınızı doğaya bırakmayın, bir torbaya koyup geri getirin. Dışkınızın üzerini de bir taşla örtün. Dağda her türlü sabun, diş macunu, deterjan kullanmıyoruz.

Çadırı kurup içeri girer girmez bir çöp torbası yapın ki sonradan yerden çöpleri tek tek toplamak zorunda kalmayın.

Çöp torbalarınızı, pet şişelerinizi sanki bireysel malzemelerinizmiş gibi özenli kullanın ki tekrar tekrar değerlendirilsinler.

Tencere tavanızı derede yıkamayın. O suyu aşağısında kullanan insanlar olduğunu unutmayın.
Eğer gerektiği kadar çöp torbası getirirseniz bütün çöplerinizi içine atarsınız. Satın aldığınız yiyeceklerin gereksiz ambalajlarını dağa getirmeyin. Mesela kuruyemiş paketini atın ve onları bir buzdolabı poşeti içine koyun.

 

BUNLARI SORUN:

  • Yürüyüşlerde mola
  • Es toplantısının amacı ve bireylerin bu toplantıdaki hakları nedir?
  • Bir sonraki eğitim?
  • Babalar
  • Çıkış Çantasında Neler Olmalı?
  • Cam şişe, metal kaşık, alkol neden dağa getirilmez?
  • Ses kes saati ne demektir? Neden uyulmalıdır?
  • Gece çıkışlarının amacı nedir?

Kol Malzemesi

Kolumuzda çok iyi durumda malzeme olmasa da dağcılığı ona para harcayacak kadar benimseyene kadar sizi idare edecek uyku tulumları çanta vb. gibi var. Malzeme konusunda dikkatli davranın size malzeme veriliyor rahatlığına sakın kapılmayın. Büyük olasılıkla aldığınız malzemede sorunlar çıkacak. Bunları gidermek size dağ öncesi hazırlık alışkanlığını kazandırır. Sakın bu tür işleri dağa bırakmayın.

Etkinliklerde bir rahatsızlığınız olursa mutlaka ekip başınızı haberdar edin.

Şu ana kadar anlattıklarımız aslında işin teknik kısmıydı bir de bu işin kampçılık ruhu dediğimiz soyut kısmı var. Kampa giderken şehirde geliştirdiğimiz bencil kişiliğimizi yanımıza almamalıyız çünkü ona orda yer yok. Daha önceden bahsettiğimiz tüm detaylar yerine getirilmiş olsa bile kampa katılanlardan birinin uyumsuz davranışı tüm kampın tadını kaçırabilir. Birini gerçekten tanımak istiyorsanız onunla doğada yaşayabilirsiniz. Çünkü insan dağda kendisinin bile bilmediği özellikleri ile tanışır. Partneriniz sizin dağdaki en büyük dayanağınızdır. Kendinizden olduğu kadar ondan da sorumlu olduğunuzu unutmayın. Onunla iyi geçinin. En zor şartlarda bölüşülen bir tek bisküvi, paylaşılan herhangi bir şeyin verdiği zevki bir duyguyu derin dostluğa götürebilecek saflığa sahiptir. Dağlarda özgürlüğü ararken kendimizle yüz yüze geliriz.

 

  • PAYLAŞ